Tidigare STASS-program:

13/10 Margareta Thorssell - Ormbunkar och samplanteringsväxter

Margareta Thorssell: "Många perenner behöver mycket sol för att prestera bra och det får de inte här. När jag upptäckte ormbunkar öppnade sig en ny värld! Ormbunkar har en subtil skönhet, som inte precis är påträngande, men som fascinerar mig mer och mer. De är problemfria, ogillas av sniglar, många är vintergröna, tål mycket mer av både torka och sol än vad man kanske tror och går utmärkt att kombinera med andra växter i en lundartad trädgård. Används alldeles för lite i våra trädgårdar!"

15/9 2019 Susann Nilsson: Botanik

Susann, som inte bara brinner för odling utan också för botanik, berättade för oss på ett lättvindigt sätt om hur våra växter fungerar och om deras behov. Hon slog hål på en hel del myter och försökte få oss att inse, att växterna är desamma både innanför och utanför staketet. Med kunskap i botanik är det så mycket lättare att förstå, varför de knepiga växterna är just knepiga och vad vi kan göra, för att få dem att trivas.

31/8 2019 Larz Danielsson: Udda och odlingsvärda växter

Larz bor i Hammarstrand i Jämtland, och han driver där ett företag för att odla upp ovanliga och udda växter. Han arbetar mycket med sten- och torvanläggningar. Larz hade också med sig växter för försäljning. 

17/8 Resa till Östra Skåne

Den Engelska Trädgården, Svabesholm   En blommande och charmig besöksträdgård nära Kivik på Österlen. Den är skapad med inspiration från England - perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Försäljning av perenner och rosor.   

Margareta och Per Baker, Gamla Bryggeriet, Smedstorp  Liten, intim trädgård med många spännande delar som äng, damm och klematissamling.

Tågarps Trädgård   Plantskola som har ett mycket brett sortiment av trädgårdsväxter.  Specialiteten är rosor och klematis. De har även många ovanliga växter.

Birgitta och Erik Andersson, Bromölla  Sju grönskande trädgårdsrum formade av stenpartier och vatten. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, Ginkgo biloba, kinesisk sekvoja, rhododendron,  Pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner, stor samling av hostor med mera. 

Från sommaren

Trädgårdsfest hos ordf. Bengt i Gemla och vid ett senare tillfälle en trädgårdsvandring hos Birgit Holmström  och Annelie Danielsson, båda i Bor.

Växtmarknader

STASS har deltagit i två trädgårdsmarknader på Tyrolen i Blädinge. 

Från föreningens bord såldes skänkta växter och den inkomsten blir bidrag till STASS' kassa. Flera medlemmar var med och sålde från sina odlingar i den egna trädgården.

11/5 Resa till Västergötland

Henrik Zetterlund  Vi besökte hans gamla torp med tillhörande trädgård på Kinnekulle. I trädgården finns massor av lökväxter samt många ovanliga träd och buskar.

Ingegerd Grönberg, Kvänum  Hennes främsta intresse är rhododendron och magnolior. Hon har en stor samling vildarter av rhododendron samt intressanta surjordsväxter. Trädgården är vacker med bl.a. stora stenhällar och rinnande vatten. 

Eva och Wolf von Lochow, Kvänum  Mycket stor trädgård som ligger i en levande landsbygd vid slutet av slätten. Gammal kvarnmiljö med damm och vattenfall. Största intresset är lundväxter, rhododendron och vintergrönt. Därutöver finns många träd och buskar, uppblandat med en hel del perenner. Många ovanliga växter.

14/4 2019 Carina Larsson: Under lönnars ljuva grönska

Släktet Acer – lönnar – bjuder på en fantastisk variation i färg och form. De är vackra under alla årstider och erbjuder dessutom en perfekt livsmiljö för bl.a. rara woodlandväxter. Vi fick tips om odling, användning och sorter lämpliga för stora och små trädgårdar.

17/3 2019 Gerben Tjeerdsma: Tolka ståndort

Tolka ståndort. Det handlar om hur du, när du ser en växt i naturen, kan tolka växtens behov och därigenom lyckas bättre med odlingen I trädgården. Ståndorter från Iran, Irak, Turkiet, Dolomiterna, Sydafrika och Sydamerika behandlades. Faktorer som geologi, näring, temperatur, regn, jordstruktur och konkurrens har stor betydelse.

24/2 2019 Årsmöte.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar

Jonny Karlsson: Från torvparti till stenparti

Programmet handlade om woodlandväxter och alpiner i hans trädgård