Tidigare STASS-program:

12/9 2021

Trädgårdsbesök hos 

Jenny och Magnus Arvidsson, Östergårdsvägen 20, Bor

Jenny skriver: "Vi flyttade in i en 60-talsträdgård för fyra år sedan. En stor bok, barrväxter, och lite olika buskage var det enda vi med säkerhet kunde identifiera. Resten var antingen vildvuxet eller nedkapat. Sakta bygger vi upp en trädgård efter trädgårdens egna önskemål och förutsättningar."

1/8 2021

Trädgårdsfest hos 

ordf. Bengt Gustavsson, Gemla

Vi se oss om hos Bengt o Lilian. Vi njuter av växtligheten och umgås med varandra.
Vi testar våra kunskaper på en tipspromenad. 

11/7 2021

Trädgårdsbesök hos 

Birgitta Helin, Växjö

Birgitta skriver: "Tomten ligger vid Helgasjöns östra strand utanför Växjö i ett område som heter norra Långarör. Den är på 2 200 m², sluttande mycket mot sjön o med stora stenblock. I tretton år har vi haft ett roligt arbete med att anlägga trädgården. Det har blivit mycket murar, terrasseringar o växter samt ett vattenfall."    

Brita Karlsson, Rottne

Brita har en villatomt, som har utvecklats under åtskilliga år. Där finns bl.a.
mycket perenner och clematis. Nu blommar liljorna rikligt.

20/6 2021 

Årsmöte
hos Ingvar Andersson i Fiskaby

Trädgårdsbesök i Birgitta Melins trädgård i Skillingaryd.

Likaså hos Susanne Smedberg i Broddarp

18/10 2020

Bengt Tonnvik:  Hur man bygger en natur-lik trädgård

Hjälshammars bygdegård, Värnamo 

Bengt visar enkla regler för hur man bygger upp en lättskött trädgård med 
tak, väggar och golv. Trädgårdens rum, nivåskillnader, hur man gör förändring av växtzoner mm.

22/9 2020 Belysning i trädgården med Växjö Elektriska

i Jaimes trädgård, Gemla

Då kommer en representant från firman att visa oss vad man kan göra med ljus i trädgården. 
Vilka olika typer av belysningar man kan använda och dess för- o nackdelar.

9/8 2020

Trädgårdsfest hos Bengt i Gemla

Bengt Gustavsson, Brändabacken 4   Gemla

Vi träffas i trädgården hos Bengt och Lilian.
Njuter av växtligheten. Pratar växter. Umgås.
Tipspromenad med vinster. 

Villaträdgård på drygt 1 000 kvm som har vuxit fram under mer än 25 år.
Här finns damm, stenpartier, torvparti, växthus, köksträdgård, kryddväxter och många vanliga och ovanliga perenner, träd och buskar. Vi använder armeringsjärn som växtstöd till klematis och andra klängväxter. Natursten finns det gott om i trädgården. Växtsäsongen börjar tidigt med olika lökväxter och många sorters julrosor. Därefter kommer orkidéer, pioner, olika sorters perenner, gammaldags buskrosor, liljor, flox….. Finns även många olika funkior……

2/8 2020

Trädgårdsvandring i växjötrakten

Thomas Lissing, Växjö
"Vår trädgård, som är under uppbyggnad, ska bli vår utsikt mot Medelhavet. Här växer blåregn, fikonträd, vinrankor, palmer, kamelia, kaktusar, fackelliljor, trumpetranka och passionsblomma. Alla på friland, hela året om. Det är just det som är min trädgårdspassion, att få exotiska växter att trivas i Småland. I augusti blommar hibiskus och fuchsia som bäst, och med lite tur även de pampiga yuccaplantorna."

Kerstin Bohlin, Villa Fresco, Tolg
Trädgården är uppbyggd med 100% passion och massor av inspiration från den engelska trädgårdskulturen med en touch av Småland. Inte många raka linjer finns i trädgården mest mjuka organiska former allt uppdelat i vackra rum. Det bästa med trädgård är att man aldrig blir klar, det är ett pågående projekt som vilket kärleksförhållande som helst!

12/7 2020

Trädgårdsvandring

Susanne Smedberg, Broddarp, Skillingaryd
Trädgården är indelad i många olika slags rum, t.ex woodland, kryddträdgård, grusträdgård, stenparti etc.

Ingvar Andersson, Fiskaby, Hok
Många olika träd och buskar, vidsträckta blomrabatter och en stor trädgårdsdamm med bl.a. störar.

16/2 2020

Årsmöte

Återblick på 2019. Bildspel med Erik Fransson

Ulrik Johansson: Beskärning

Ulrik Johansson från Styragårdens Trädgård, Väckelsång, lär oss mer om beskärning av perenner, buskar och träd. Också om hur man restaurerar gamla träd.

26/1 2020

Lökfrossa 

Vi presenterar ett antal lökar och knölar, som vi får tillfälle att beställa på mötet. Liljor, dahlior, gladioler och mycket annat.

Ansvarig: Stig Ljunggren

17/11 2019  Olof Ekblad - Dahlior

Olof Ekblad, ordförande i  Dahliasällskapet, kommer att prata om dahlians historia, de olika typerna och om användningsområden runt om i världen. Hur man tävlar med dahlior på olika platser. Han visar även praktiskt hur man delar dahliaknölar.

13/10 2019  Margareta Thorssell - Ormbunkar och samplanteringsväxter

Margareta Thorssell: "Många perenner behöver mycket sol för att prestera bra och det får de inte här. När jag upptäckte ormbunkar öppnade sig en ny värld! Ormbunkar har en subtil skönhet, som inte precis är påträngande, men som fascinerar mig mer och mer. De är problemfria, ogillas av sniglar, många är vintergröna, tål mycket mer av både torka och sol än vad man kanske tror och går utmärkt att kombinera med andra växter i en lundartad trädgård. Används alldeles för lite i våra trädgårdar!"

15/9 2019  Susann Nilsson: Botanik

Susann, som inte bara brinner för odling utan också för botanik, berättade för oss på ett lättvindigt sätt om hur våra växter fungerar och om deras behov. Hon slog hål på en hel del myter och försökte få oss att inse, att växterna är desamma både innanför och utanför staketet. Med kunskap i botanik är det så mycket lättare att förstå, varför de knepiga växterna är just knepiga och vad vi kan göra, för att få dem att trivas.

31/8 2019 Larz Danielsson: Udda och odlingsvärda växter

Larz bor i Hammarstrand i Jämtland, och han driver där ett företag för att odla upp ovanliga och udda växter. Han arbetar mycket med sten- och torvanläggningar. Larz hade också med sig växter för försäljning. 

17/8 2019 Resa till Östra Skåne

Den Engelska Trädgården, Svabesholm   En blommande och charmig besöksträdgård nära Kivik på Österlen. Den är skapad med inspiration från England - perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Försäljning av perenner och rosor.   

Margareta och Per Baker, Gamla Bryggeriet, Smedstorp  Liten, intim trädgård med många spännande delar som äng, damm och klematissamling.

Tågarps Trädgård   Plantskola som har ett mycket brett sortiment av trädgårdsväxter.  Specialiteten är rosor och klematis. De har även många ovanliga växter.

Birgitta och Erik Andersson, Bromölla  Sju grönskande trädgårdsrum formade av stenpartier och vatten. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, Ginkgo biloba, kinesisk sekvoja, rhododendron,  Pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner, stor samling av hostor med mera. 

Från sommaren 2019

Trädgårdsfest hos ordf. Bengt i Gemla och vid ett senare tillfälle en trädgårdsvandring hos Birgit Holmström  och Annelie Danielsson, båda i Bor.

Växtmarknader

STASS har deltagit i två trädgårdsmarknader på Tyrolen i Blädinge. 

Från föreningens bord såldes skänkta växter och den inkomsten blir bidrag till STASS' kassa. Flera medlemmar var med och sålde från sina odlingar i den egna trädgården.

11/5 2019  Resa till Västergötland

Henrik Zetterlund  Vi besökte hans gamla torp med tillhörande trädgård på Kinnekulle. I trädgården finns massor av lökväxter samt många ovanliga träd och buskar.

Ingegerd Grönberg, Kvänum  Hennes främsta intresse är rhododendron och magnolior. Hon har en stor samling vildarter av rhododendron samt intressanta surjordsväxter. Trädgården är vacker med bl.a. stora stenhällar och rinnande vatten. 

Eva och Wolf von Lochow, Kvänum  Mycket stor trädgård som ligger i en levande landsbygd vid slutet av slätten. Gammal kvarnmiljö med damm och vattenfall. Största intresset är lundväxter, rhododendron och vintergrönt. Därutöver finns många träd och buskar, uppblandat med en hel del perenner. Många ovanliga växter.

14/4 2019  Carina Larsson: Under lönnars ljuva grönska

Släktet Acer – lönnar – bjuder på en fantastisk variation i färg och form. De är vackra under alla årstider och erbjuder dessutom en perfekt livsmiljö för bl.a. rara woodlandväxter. Vi fick tips om odling, användning och sorter lämpliga för stora och små trädgårdar.

17/3 2019  Gerben Tjeerdsma: Tolka ståndort

Tolka ståndort. Det handlar om hur du, när du ser en växt i naturen, kan tolka växtens behov och därigenom lyckas bättre med odlingen I trädgården. Ståndorter från Iran, Irak, Turkiet, Dolomiterna, Sydafrika och Sydamerika behandlades. Faktorer som geologi, näring, temperatur, regn, jordstruktur och konkurrens har stor betydelse.

24/2 2019  Årsmöte.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar

Jonny Karlsson: Från torvparti till stenparti

Programmet handlade om woodlandväxter och alpiner i hans trädgård