Tidigare STASS-program:

Ändra text och bild genom att klicka på Redigera i elementets ram.

Växtmarknad

Söndag 12 maj 10.00 -  15.00 

Tyrolen, Blädinge, Alvesta kommun.

Årets trädgårdshändelse på Tyrolen. Många plantskolor och trädgårdsföreningar var med och ställde ut och självklart var vi också där.

Välbesökt som alltid. Vi hade mängder av växter som vi sålde. Rabattväxter, stenpartiväxter, orkideer och mycket annat gick till fyndpriser.

460.jpg

Ändra text och bild genom

Söndag 14 april kl 14.00 i Hjälshammar bygdegård

Barrväxter och ljung med Margareta Dahlin
Ett föredrag med en massa bilder av små barrväxter och ljung. Vi fick också en mängd tips om skötsel och förökning.

Hitta till Hjälshammar

att klicka på Redigera i elementets ram.

Söndag 17 mars kl 14.00 i Hjälshammar bygdegård

Föredrag med Johan Orre

Vårlökar med vänner i woodlandet

Våren är de tidigblommande lökarnas tid och i woodlandet finner många av dem en perfekt livsmiljö. Hur vill de då ha det för att trivas och utvecklas på bästa sätt? Vilka arter och sorter är lättast att lyckas med?

Vi var 35 personer som fick nöjet att höra en riktig entusiast och se många varianter av vårens lökväxter.

Årsmöte 18/2 i Alvesta församlingshem

Tyvärr fick vi ställa in föredraget om pioner på grund av tågförseningar!

Stig Ljunggren visade istället lite bilder fån sin artrika trädgård i Gemla.

Vi hoppas kunna boka in Leena igen till hösten.


Föredrag 21/1 i Gemla leksaksmuseum

Tomas Burén berättade om fetbladväxter, familjen Crassulaceae, med fokus på arter som är härdiga i Sverige.

Fetknoppar, fetblad, kärleksörter, rosenrötter och lite annat smått och gott.


2023

Föredrag 19/11 i Hjälshammar

"Lite om mycket om Woodland"

Conny Assarsson, Rydal, berättadee om allt det som gör en trädgård till ett woodland. Allt från sippor och trillium till rhododendron och träd.


Föredrag 29/10 i Hjälshammar Bygdegård

"Ät din rabatt – ätliga perenner och fleråriga grönsaker"

Katarina Svangård från Odlarbyrån visade bilder och berättade om ätliga perenner och ovanliga knölar. Det blev även en hel del tips på hur de kan tillagas.
"Visste du att många av våra vanliga perenner går att äta, och dessutom är riktigt goda!
Det finns många anledningar att odla fleråriga grönsaker, lär dig om fördelarna och få tips om nya spännande växter att odla och äta."


8/10 Föredrag i Gemla Församlingshem

"Odla exotiskt - Livet är för kort för att odla tråkiga växter"
Ludvig berättar om sin trädgård Djungeln i Häggum, tankar om härdighet och zonknäckning samt visar bilder på ett urval av fina växter han odlar och gillar.


27/8 Trädgårdsvandring

Slussen Trädgård

Trädgården är designad av frilandsjournalisten Gabriella Mellergård och Bengt Tonnvik har lett det praktiska arbetet som påbörjades hösten 2012. När Gabriella insåg att Nydalaleden, en av fyra pilgrimsleder i Kronobergs län, gick genom Lagan, kom ganska snabbt idén med att bygga en Pilgrimsträdgård här. Utifrån sju ledord, skapade av pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström, är trädgården indelad i sju olika rum som var för sig illustrerar ledorden; Frihet-Enkelhet-Tystnad-Bekymmerslöshet-Långsamhet-Andlighet-Delande.

Trädgården är en skön oas med plats för eftertänksamhet och för samvaro. Pilgrimsträdgården har finansierats genom bidrag från Leander Linné och genom många frivilliga arbetstimmar. Trädgårdsvänner i trakten har bidragit med gammeldags växter.

Hjördis och Lennarts trädgård

Trädgården i Lagans samhälle har vuxit fram sedan 2006. Bostadsområdet skapades i slutet på 1980-talet, men runt huset från 1987 fanns bara en gräsmatta och några buskar i många år trots att det var samma ägare då som nu. ”Trädgårdsrevolutionen”, Lennarts uttryck, kom då Hjördis förstod att han önskade flytta till lägenhet, vilket var det sista hon kunde tänka sig att göra.

Sommaren 2006 blev en upplysningstid för en helt okunnig trädgårdsinnehavare, som genom att läsa på och ställa frågor och testa och testa skapade en mycket personlig trädgård. När idén med Slussens Pilgrimsträdgård kom, blev norrsidan perfekta platsen för en egen Pilgrimshörna. Förutom växter har Lennart, ”Two Faces”, Bengt Tonnvik och Birthe Ring bidragit till trädgårdsutsmyckningen av trä, armeringsjärn, sten och fantasifulla lerskulpturer.

Bengt och Ingalills trädgård
En naturlig naturlik trädgård i en stenrik miljö.


11/6 Trädgårdsvandring

Start hos Ingrid och Ingemar Ohlsson i Växjö sedan hos Inger Hyltén-Cavallius i Växjö där vi drack vårt medhavda kaffe och höll i lotteriet.

Ingrid och Ingemar Ohlsson

Vi har en villaträdgård på 900 kvadratmeter. Vi byggde 1971 och har så småningom planterat växter. För närvarande har vi i trädväg  2 tulpanträd varav det ena blommat sparsamt ett par år.Vi har också ett valnötsträd. En del japanska lönnar samt lite blandat med andra buskar och perenner finns. Vår lilla klenod är nog en Araucaria som tyvärr blivit lite frostskadad de senaste åren.

Inger Hyltén-Cavallius

Hösten 2019 tog jag över Bonäs efter mina föräldrar. Mamma Lisbet var en hängiven medlem i föreningen och ordförande under några år. Tyvärr förföll trädgården allteftersom. Nässlor och annat i stod stolta i rabatterna och sly var på frammarsch i kanterna. Jag har kommit en bit på väg med trädgården men mycket återstår. Jag tar tacksamt emot idéer och kunskap.


21/5 Trädgårdsvandring

Start hos Jaime Pedraza och Ingrid Sawall i Gemla. Sedan Rosemarie Arnmark i kalvsvik och slutligen Göran och Kajsa Karlsson i Växjö, där vi också drack vårt medhavda kaffe och höll i lotteriet.

Jaime och Ingrids trädgård

Okonventionell trädgård på 1300 kvm. Barrväxter, rhododendron och perenner.
Surjordsrabatter på bergsluttningen. Frukt och prydnadsträd. Även en del rosor,
buskar och odlingsbäddar. Växthus.

Göran och Cajsas trädgård

Arboretum. 25,500 kvadratmeter med ca: 1 900 olika vedartade växter i olika sorter varav 286 olika Rododendron, 111 olika Magnolior, 48 olika tallar, 45 olika granar, 24 olika amerikanska blåbär, ca 25 olika olvon. Även ett 70-tal klematis m.m.


13-14/5 Resa till Sörmland

Besöksträdgårdar:

 • Margaretha och Klas Roos, Nyköping
  Magnifik japaninspirerad tempel-, moss- och meditationsträdgård
 • Monica och Peter Knutsson, Oxelösund
  Liten stenrik samlarträdgård
 • Pia och Per Nilsson, Tallbacken, Björnlunda
  Tallbacken är en lantlig etageträdgård med bl.a stor damm och en mångfald av olika favoritväxter.
 • Margaretha och Leif Moby, Orrhammar, Flen
  Blommande bergsträdgård
 • Birgitta och Håkan Stenström, Lindbro, Sköldinge
  Stor inspirerande samlarträdgård

Dessutom:

 • Linuddens plantskola
  Linudden Trädgård är en småskalig plantskola där entusiaster kan handla av en entusiast. Sortimentet är främst inriktat på Magnolia och Rhododendron. 

7/5 Trädgårdsdag på Tyrolen i Blädinge

En dag som innehåller allt som kan tänkas höra till trädgård, odling, växter, plantor, fröer, trädgårdsprydnader, ätbart och mycket mer.

STASS fanns på plats! Medlemmar som besökte växtmarknaden skänkte växter till föreningens bord. Dessa växter är en viktig del till att vi kan skaffa bra föredragshållare till våra innemöten.


16/4 i Hjälshammar bygdegård

Föredrag om klematis

Krister Cedergren (Cedergren & Co Plantskola I Råå) föreläste om klematis. Han visade bilder samt gav råd om plantering, sortval, beskärning mm. Han tog även upp lite historik, tips om samplantering och sjukdomar.


19/3 2023 i Gemla församlingshem

"Snödroppar - en galantofils bekännelser, berättelser och bilder"

Den skånske trädgårdsamatören Dan Abelin berättade om släktet snödroppar - botanik, favoriter, tips - och några av dess vårvänner.

Fotografiet på snödroppen tog Dan andra helgen i oktober 2022 i sin trädgård.


19/2 2023 i Gemla församlingshem

Årsmötet 2023 

"Att anlägga damm och bäck, och växter som trivs där." med Per-Åke Foglert


22/1 2023 i Hjälshammars bygdegård

"Växter jag brinner för"

 Johan Nilson är trädgårdsmästare vid Göteborgs botaniska trädgård, där han är del av teamet som sköter om trädgårdens lök- och alpinsamlingar. Johan har också en stor roll i skötseln av trädgårdens klippträdgård, där han bland annat ansvarar för de asiatiska torvpartierna. Utöver ett specifikt intresse för Himalayas och Kinas spännande flora har han också en djup fascination för geofyter (lökar och knölar), med släktet Fritillaria som specialintresse. Johan pratade om bakgrunden till samlingarna, specifika växter han brinner för, om förökning och mycket mer.


20/11 2022 i Gemla församlingshem

Karin Svensson SLU Alnarp, höll föredrag: Botanisk upptäcksfärd bland ängar och skogar i georgiska Kaukasus.

Bergskedjan Kaukasus, som sträcker sig mellan Svarta havet och Kaspiska havet, hyser en mycket rik flora. Klimatet är bistert med kalla snörika vintrar och varma somrar. Många av våra mest uppskattade trädgårdsväxter har sitt naturliga utbredningsområde här. Karin har gjort flera resor till georgiska Kaukasus för att studera vegetation och växter i sin naturliga miljö. 

Karin är landskapsarkitekt med ett stort intresse för växter och botanik. Till vardags undervisar hon i trädgårdsdesign, växtkomposition och floristik på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.


16/10 2022 30-årsjubileum i Hjälshammar

Inger Frändås berättade om STA:s historia och Stig Ljunggren berättade om STASS tillkomst och första år.

Vi bjöds på tårta och hade ett fullt vinstbord till lotteriet.


25/9 2022 Föredrag om Magnolior i Gemla

Sara Brenne höll föredrag om magnolior.

"När våren kommer och man längtar efter blommor i överflöd då står de där de blommande träden. Vackrast av dem alla är magnoliorna, med sina magiska blommor, så stora och exotiska så det är svårt att förstå att de klarar sig så bra här i kalla norden. I Nyhagens Trädgård växer i dagsläget 50 magnolior, många är ännu unga plantor men ett 20 tal har nått blombar storlek. I vår plantskolan finns ett sortiment på ca70 olika namnsorter, hybrider och arter av magnolia. Detta intresse är givetvis något jag vill sprida till andra. Föredraget kommer att handla om hybrider och arter av magnolia som passar vårt klimat. Många är sorter som är ovanliga i trädgårdshandeln. Lite råd om plantering och skötsel blir det med och massa vackra foton så klart."

På foto sorterna `Burgundy Spire´ och `Simple Pleasures´


27/8 2022 Höstresa 27 augusti 2022 till Träslövslägen och Varberg

Vi besökte först Läjets Trä&Trädgård i Träslövsläge. Du välkomnas här till en privat visningsträdgård med barrväxter i fokus. Ägarens intresse för udda växter och rariteter syns tydligt. Här kan du se mutationer, hybrider och ympade häxkvastar i mängder. Här finns även rosor, sommarblommor, stenpartiväxter och mycket annat. Trädgårdsmiljön är japansk med trä, sten och andra naturmaterial.

Efter lunch åkte vi vidare till Höråsens plantskola som är en handelsträdgård med brett utbud av växter av riktigt god kvalitet och ett stort sortiment av trädgårdstillbehör såsom krukor och redskap. 

Sen avslutade vi med ett besök i Lilla skapargården i Varberg. Det är en trädgård med ett rosarium, woodland, rhododendronskog, dammar, arboretum och en japaninspirerad del bland annat. Här bjöds vi på äppelkaka med vaniljsås och fick provsmaka gårdens egen honung.

 


31/7 2022 Trädgårdsfest hos Bengt i Gemla

Vi träffades i trädgården hos Bengt och Lilian.
Njöt av växtligheten. Pratade växter. Gick tipspromenad med vinster. Hade lotteri. Bjöds på glass!


10/7 2022 Trädgårdsvandring

Vi besökte Zita och Josef Vinces paradis i Ambjörnarp.

Trädgård med unika planteringsmetoder. Här är det växterna som bestämmer var vill de vara i trädgården. 
Trädgården ligger i skogsmiljö med tiotal stora ekar. Ca.11 år gammal, under utveckling.
Finns många botaniska rariteter.

Trädgården består av olika träd, buskar, perenner. Finns b.l.a. Platan. Katsura, Tulpanträd, Sekvoja, Sydbok, Ginkgo,
Magnolior och olika Japanska lönnar. Mispel, Rhododendron, Jätte Gunnera, Hibiscus syriacus.

Sen åkte vi till Jan Melkersson i Hestra.

En Trädgård på närmare 5000 m2 som skapats sedan mitten av 70-talet med många barrväxter och mycket sten


12/6 Trädgårdsvandring

Vi började i Jeanette van Zettens trädgård i Forsheda.

Välkomnande ca 3000 m2 stor trädgård med många sittplatser. Många perenner men ingen samlarträdgård. Flera olika trädgårdsrum, där formgivning och komposition är viktigast. Mycket sten och en del konstverk. Surjordsparti, woodland, perennrabatter.

Sen sågs vi hos Birgitta Simonsson i Hjälshammar.

En trädgård på landet vid en sjö med buskar, perenner, sommarblommor och grönsaksodling. Tomten är på ca 2000 kvm. Det fanns också möjlighet att besöka Johans trädgård strax intill. (Birgittas son)


21/5 2022

Resa till två trädgårdar i Rydal

Berit och Göran Arvidsson bor på Svalvägen 11 i Rydal. Deras trädgård är på 3000 kvm och ligger i en sluttning mot nordväst. Den är ca 65 år gammal och de har bott där sedan 2015. Det är främst en vår- och försommarträdgård och de växter som dominerar är många olika stora träd som magnolior, lönnar, rönnar, tulpanträd och olika barrväxter. Det finns gott om rhododendron, azaleor, trillium, pioner och en gunnera. En bäck rinner genom delar av trädgården och det finns flera dammar.

Conny och Marianne har bott Forsbackevägen 6 i Rydal i femtio år och odlat växter hela tiden. Trädgården är 1500 kvm och lutar åt öster. Träd och buskar dominerar i deras Woodland garden. Det finns dammar och bäckar och många sittplatser. Kors och tvärs i trädgården är det gångar så man kommer nära från olika håll. Mycket av växterna har de förökat från frö och sticklingar.

Vi gjorde även ett stopp under hemresan på handelsträdgården Cramers.


15/5 2022

TRÄDGÅRDSDAG PÅ TYROLEN I BLÄDINGE

En dag som innehåller allt som kan tänkas höra till trädgård, odling, växter, plantor, fröer, trädgårdsprydnader, ätbart och mycket mer.

STASS fanns på plats. 

Arrangör: Hållbara Blädinge

"Bättre klimat, närodlat, ekologiskt"


10/4 2022

Perennfrossa med Stig Ljunggren i Gemla

Vi besökte en internetshop för perenna växter och tittade igenom en del av sortimentet. Den har ett jätteurval med många sorter som inte går att finna i Sverige och inte är fröäkta så vi köper mestadels sticklingsförökade växter. 

Vi gör en gemensam beställning för dem som inte brukar shoppa på nätet och gav lite tips för den som ofta brukar beställa själv. När växterna kommit fördelar vi dem med hjälp av telefon och varandra.


27/3 2022 

Föredrag om trädgårdsorkidéer i Hjälshammars bygdegård

"Orkidéer har i hundratals år fascinerats människan. Många har också lockats att försöka odla dessa klenoder. Under 1800-talet blev de tropiska arterna populära och man kom så småningom underfund med hur man skulle odla och förmera dessa, en framgångssaga utan motstycke. Däremot har orkidéerna i de tempererade områden inte varit lika uppmärksammat. Dels därför att de ofta har mycket mindre blommor dels därför att de har ansetts varit svårodlade och dessutom bara går bara att odla som trädgårdsväxter. Det har dock under de senaste två-tre decennierna skett en utveckling som gjort att allt fler hobbyodlare har börjat intresserat sig för dessa växter för trädgårdsodling. Idag finns många arter, kanske främst korsningar, att tillgå i handeln. I föredraget kommer jag att, förutom lite om hur man odlar dessa, visa bilder och prata om vad som lämpar sig för trädgården. Allt bygger på egna erfarenheter av ett mångårigt odlande av dessa juveler.

/Ivar Edvinsen, ordförande i Västsvenska Orkidésällskapet"


20/2  2022

20 februari hölls årsmötet i Hjälshammar bygdegård

Jacky Thang berättade om sina resor till japanska trädgårdar och visade fantastiska bilder.


21/11 2021

Söndag 21 november träffades vi i Hjälshammar bygdegård 

Gunilla Härefelt berättade om sitt stora intresse för Trädgårdsirisar.

"Föredraget kommer att handla om skäggbärande trädgårdsirisar (även kallade iris germanica-hybrider). Fokus kommer att ligga på moderna hybrider. Jag berättar lite om bakgrunden till de nya sorter vi har idag, klassindelning och typer, färger och mönster, vad som kännetecknar en bra iris. Under rubriken "Året med iris" går jag igenom sådant som t.ex. plantering och delning, jord och gödsel, vad man bör tänka på för att irisarna skall trivas, samt eventuella problem som kan uppstå. Egna erfarenheter som jag har gjort genom åren. Sista delen handlar om hur man gör egna korsningar och driver upp irisar från frö. 
Jag ser verkligen fram emot att få komma och berätta för er om min favoritblomma! /Gunilla "


31/10 2021

Söndag 31 oktober träffades vi i Gemla församlingshem

Gerben Tjeerdsma berättade om sin resa till Vargaslätten och hur de nu renoverar olika delar i parken. han berättade om Vargaslättens historia med bilder från då och nu och visade bilder från den Japanska delen, från hassellunden och från köksträdgården bland annat.

Gerben hade också med sig växter till försäljning, främst olika tulpaner och nunneört.

Som brukligt drack vi medhavt kaffe och hade lotteri med fina vinster deltagarna själva bidragit med.

Foto: Camilla Daher

10/10 2021

Söndag 10 oktober träffades vi i Gemla församlingshem. Äntligen kunde vi träffas inomhus igen!

Ulf Sill föreläste om ovanliga lund och bladväxter och hade även med sig växter till försäljning.

Som brukligt drack vi medhavt kaffe och hade lotteri med vinster deltagarna själva bidragit med.


12/9 2021

Trädgårdsbesök hos Jenny och Magnus Arvidsson i Bor

Jenny skriver: "Vi flyttade in i en 60-talsträdgård för fyra år sedan. En stor bok, barrväxter, och lite olika buskage var det enda vi med säkerhet kunde identifiera. Resten var antingen vildvuxet eller nedkapat. Sakta bygger vi upp en trädgård efter trädgårdens egna önskemål och förutsättningar."


1/8 2021

Trädgårdsfest hos ordf. Bengt Gustavsson, Gemla

Vi se oss om hos Bengt o Lilian. Vi njuter av växtligheten och umgås med varandra.
Vi testar våra kunskaper på en tipspromenad. 

11/7 2021

Trädgårdsbesök hos: 

Birgitta Helin, Växjö

Birgitta skriver: "Tomten ligger vid Helgasjöns östra strand utanför Växjö i ett område som heter norra Långarör. Den är på 2 200 m², sluttande mycket mot sjön o med stora stenblock. I tretton år har vi haft ett roligt arbete med att anlägga trädgården. Det har blivit mycket murar, terrasseringar o växter samt ett vattenfall."    

Brita Karlsson, Rottne

Brita har en villatomt, som har utvecklats under åtskilliga år. Där finns bl.a.
mycket perenner och clematis. Nu blommar liljorna rikligt.

20/6 2021 

Årsmöte
hos Ingvar Andersson i Fiskaby

Trädgårdsbesök i Birgitta Melins trädgård i Skillingaryd.

Likaså hos Susanne Smedberg i Broddarp

18/10 2020

Bengt Tonnvik:  Hur man bygger en natur-lik trädgård

Hjälshammars bygdegård, Värnamo 

Bengt visar enkla regler för hur man bygger upp en lättskött trädgård med 
tak, väggar och golv. Trädgårdens rum, nivåskillnader, hur man gör förändring av växtzoner mm.

22/9 2020

Belysning i trädgården med Växjö Elektriska

i Jaimes trädgård, Gemla

Då kommer en representant från firman att visa oss vad man kan göra med ljus i trädgården. 
Vilka olika typer av belysningar man kan använda och dess för- o nackdelar.

9/8 2020

Trädgårdsfest hos Bengt i Gemla

Bengt Gustavsson, Brändabacken 4   Gemla

Vi träffas i trädgården hos Bengt och Lilian.
Njuter av växtligheten. Pratar växter. Umgås.
Tipspromenad med vinster. 

Villaträdgård på drygt 1 000 kvm som har vuxit fram under mer än 25 år.
Här finns damm, stenpartier, torvparti, växthus, köksträdgård, kryddväxter och många vanliga och ovanliga perenner, träd och buskar. Vi använder armeringsjärn som växtstöd till klematis och andra klängväxter. Natursten finns det gott om i trädgården. Växtsäsongen börjar tidigt med olika lökväxter och många sorters julrosor. Därefter kommer orkidéer, pioner, olika sorters perenner, gammaldags buskrosor, liljor, flox….. Finns även många olika funkior……

2/8 2020

Trädgårdsvandring i växjötrakten

Thomas Lissing, Växjö
"Vår trädgård, som är under uppbyggnad, ska bli vår utsikt mot Medelhavet. Här växer blåregn, fikonträd, vinrankor, palmer, kamelia, kaktusar, fackelliljor, trumpetranka och passionsblomma. Alla på friland, hela året om. Det är just det som är min trädgårdspassion, att få exotiska växter att trivas i Småland. I augusti blommar hibiskus och fuchsia som bäst, och med lite tur även de pampiga yuccaplantorna."

Kerstin Bohlin, Villa Fresco, Tolg
Trädgården är uppbyggd med 100% passion och massor av inspiration från den engelska trädgårdskulturen med en touch av Småland. Inte många raka linjer finns i trädgården mest mjuka organiska former allt uppdelat i vackra rum. Det bästa med trädgård är att man aldrig blir klar, det är ett pågående projekt som vilket kärleksförhållande som helst!

12/7 2020

Trädgårdsvandring

Susanne Smedberg, Broddarp, Skillingaryd
Trädgården är indelad i många olika slags rum, t.ex woodland, kryddträdgård, grusträdgård, stenparti etc.

Ingvar Andersson, Fiskaby, Hok
Många olika träd och buskar, vidsträckta blomrabatter och en stor trädgårdsdamm med bl.a. störar.

16/2 2020

Årsmöte

Återblick på 2019. Bildspel med Erik Fransson

Ulrik Johansson: Beskärning

Ulrik Johansson från Styragårdens Trädgård, Väckelsång, lär oss mer om beskärning av perenner, buskar och träd. Också om hur man restaurerar gamla träd.

26/1 2020

Lökfrossa 

Vi presenterar ett antal lökar och knölar, som vi får tillfälle att beställa på mötet. Liljor, dahlior, gladioler och mycket annat.

Ansvarig: Stig Ljunggren

17/11 2019  Olof Ekblad - Dahlior

Olof Ekblad, ordförande i  Dahliasällskapet, kommer att prata om dahlians historia, de olika typerna och om användningsområden runt om i världen. Hur man tävlar med dahlior på olika platser. Han visar även praktiskt hur man delar dahliaknölar.

13/10 2019  Margareta Thorssell - Ormbunkar och samplanteringsväxter

Margareta Thorssell: "Många perenner behöver mycket sol för att prestera bra och det får de inte här. När jag upptäckte ormbunkar öppnade sig en ny värld! Ormbunkar har en subtil skönhet, som inte precis är påträngande, men som fascinerar mig mer och mer. De är problemfria, ogillas av sniglar, många är vintergröna, tål mycket mer av både torka och sol än vad man kanske tror och går utmärkt att kombinera med andra växter i en lundartad trädgård. Används alldeles för lite i våra trädgårdar!"

15/9 2019  Susann Nilsson: Botanik

Susann, som inte bara brinner för odling utan också för botanik, berättade för oss på ett lättvindigt sätt om hur våra växter fungerar och om deras behov. Hon slog hål på en hel del myter och försökte få oss att inse, att växterna är desamma både innanför och utanför staketet. Med kunskap i botanik är det så mycket lättare att förstå, varför de knepiga växterna är just knepiga och vad vi kan göra, för att få dem att trivas.

31/8 2019 Larz Danielsson: Udda och odlingsvärda växter

Larz bor i Hammarstrand i Jämtland, och han driver där ett företag för att odla upp ovanliga och udda växter. Han arbetar mycket med sten- och torvanläggningar. Larz hade också med sig växter för försäljning. 

17/8 2019 Resa till Östra Skåne

Den Engelska Trädgården, Svabesholm   En blommande och charmig besöksträdgård nära Kivik på Österlen. Den är skapad med inspiration från England - perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Försäljning av perenner och rosor.   

Margareta och Per Baker, Gamla Bryggeriet, Smedstorp  Liten, intim trädgård med många spännande delar som äng, damm och klematissamling.

Tågarps Trädgård   Plantskola som har ett mycket brett sortiment av trädgårdsväxter.  Specialiteten är rosor och klematis. De har även många ovanliga växter.

Birgitta och Erik Andersson, Bromölla  Sju grönskande trädgårdsrum formade av stenpartier och vatten. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, Ginkgo biloba, kinesisk sekvoja, rhododendron,  Pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner, stor samling av hostor med mera. 

Från sommaren 2019

Trädgårdsfest hos ordf. Bengt i Gemla och vid ett senare tillfälle en trädgårdsvandring hos Birgit Holmström  och Annelie Danielsson, båda i Bor.

Växtmarknader

STASS har deltagit i två trädgårdsmarknader på Tyrolen i Blädinge. 

Från föreningens bord såldes skänkta växter och den inkomsten blir bidrag till STASS' kassa. Flera medlemmar var med och sålde från sina odlingar i den egna trädgården.

11/5 2019  Resa till Västergötland

Henrik Zetterlund  Vi besökte hans gamla torp med tillhörande trädgård på Kinnekulle. I trädgården finns massor av lökväxter samt många ovanliga träd och buskar.

Ingegerd Grönberg, Kvänum  Hennes främsta intresse är rhododendron och magnolior. Hon har en stor samling vildarter av rhododendron samt intressanta surjordsväxter. Trädgården är vacker med bl.a. stora stenhällar och rinnande vatten. 

Eva och Wolf von Lochow, Kvänum  Mycket stor trädgård som ligger i en levande landsbygd vid slutet av slätten. Gammal kvarnmiljö med damm och vattenfall. Största intresset är lundväxter, rhododendron och vintergrönt. Därutöver finns många träd och buskar, uppblandat med en hel del perenner. Många ovanliga växter.

14/4 2019  Carina Larsson: Under lönnars ljuva grönska

Släktet Acer – lönnar – bjuder på en fantastisk variation i färg och form. De är vackra under alla årstider och erbjuder dessutom en perfekt livsmiljö för bl.a. rara woodlandväxter. Vi fick tips om odling, användning och sorter lämpliga för stora och små trädgårdar.

17/3 2019  Gerben Tjeerdsma: Tolka ståndort

Tolka ståndort. Det handlar om hur du, när du ser en växt i naturen, kan tolka växtens behov och därigenom lyckas bättre med odlingen I trädgården. Ståndorter från Iran, Irak, Turkiet, Dolomiterna, Sydafrika och Sydamerika behandlades. Faktorer som geologi, näring, temperatur, regn, jordstruktur och konkurrens har stor betydelse.

24/2 2019  Årsmöte.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar

Jonny Karlsson: Från torvparti till stenparti

Programmet handlade om woodlandväxter och alpiner i hans trädgård