Kommande programpunkter

Under vinterhalvåret träffas vi inomhus för föreläsningar och under sommarhalvåret har vi utomhusaktiviteter med många intressanta trädgårdsvandringar.

Har Du användbara idéer för annat är Du mycket välkommen att höra av Dig till ordf. Bengt eller någon annan i styrelsen.

Glöm inte att ta med eget fika och lotterivinster till våra möten. Obs, sätt namnetikett på växter till lotteriet!

På våra möten finns odlingstillbehör att köpa t.ex. krukor, pennor, etiketter, vermikulit, perlit och gödsel.

Vi reserverar oss som vanligt för eventuella ändringar i programmet, men lovar att hålla er uppdaterade.


2023

Söndag 11 juni Trädgårdsvandring

Start 14.00 hos Ingrid och Ingemar Ohlsson, Underfångsvägen 21 i Växjö sedan hos Inger Hyltén-Cavallius, Sunnanvik Bonäs 1 i Växjö där vi dricker vårt medhavda kaffe och håller i lotteriet.

Tag med medlemsbrickan, fikakorgen och någon lotterivinst.

Ingrid och Ingemar Ohlsson

Vi har en villaträdgård på 900 kvadratmeter.Vi byggde 1971 och har så småningom planterat växter. För närvarande har vi i trädväg  2 tulpanträd varav det ena blommat sparsamt ett par år.Vi har också ett valnötsträd. En del japanska lönnar samt lite blandat med andra buskar och perenner finns. Vår lilla klenod är nog en Araucaria som tyvärr blivit lite frostskadad de senaste åren.

Välkomna önskar Ingrid och Ingmar.

Inger Hyltén-Cavallius

Hösten 2019 tog jag över Bonäs efter mina föräldrar. Mamma Lisbet var en
hängiven medlem i föreningen och ordförande under några år. Tyvärr förföll
trädgården allteftersom. Nässlor och annat i stod stolta i rabatterna och
sly var på frammarsch i kanterna. Jag har kommit en bit på väg med
trädgården men mycket återstår. Jag tar tacksamt emot idéer och kunskap.
Varm välkommen!

Vägbeskrivning till Sunnanvik Bonäs 1: Kör vägen som går från Vederslöv mot
Vrankunge. Strax innan Vrankunge sväng höger (skyltat). Vid huvudgården
Sunnanvik sväng vänster efter brevlådorna mot Bonäs


Söndag 6 augusti 14.00 Sommarfest i Gemla

Vi ses hos ordförande Bengt Gustavsson, Brända backen 4 i Gemla.

Det blir en eftermiddag under enkla former där vi umgås, dricker vårt medhavda kaffe, har lotteri och bara njuter av växtligheten.

Tag med medlemsbrickan, fikakorgen och någon lotterivinst.

Anmälan till Bengt senast 31/7 070-678 57 10


Lördag 19 augusti Heldagsresa

Mer information kommer inom kort.


Söndag 27 augusti Trädgårdsvandring

Start 14.00 Slussen Trädgård, Ringvägen 1 i Lagan, sedan Hjördis och Lennart Ring-Olsson, Holmborgsvägen 20 i Lagan, och allra sist Bengt Tonnvik, Toftaholm Fållen 1 i Vittaryd, där vi också dricker vårt medhavda kaffe och håller i lotteriet.

Tag med medlemsbrickan, fikakorgen och någon lotterivinst.

Slussen Trädgård

Slussens trädgård ligger i anslutning till Slussens secondhandförsäljning och Café i Lagans samhälle.

Trädgården är designad av frilandsjournalisten Gabriella Mellergård och Bengt Tonnvik har lett det praktiska arbetet som påbörjades hösten 2012. När Gabriella insåg att Nydalaleden, en av fyra pilgrimsleder i Kronobergs län, gick genom Lagan, kom ganska snabbt idén med att bygga en Pilgrimsträdgård här.  Utifrån sju ledord, skapade av pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström, är trädgården indelad i sju olika rum som var för sig illustrerar ledorden; Frihet-Enkelhet-Tystnad-Bekymmerslöshet-Långsamhet-Andlighet-Delande.

Trädgården är en skön oas med plats för eftertänksamhet och för samvaro. Pilgrimsträdgården har finansierats genom bidrag från Leander Linné och genom många frivilliga arbetstimmar. Trädgårdsvänner i trakten har bidragit med gammeldags växter.

Hjördis och Lennarts trädgård

Trädgården i Lagans samhälle har vuxit fram sedan 2006. Bostadsområdet skapades i slutet på 1980-talet, men runt huset från 1987 fanns bara en gräsmatta och några buskar i många år trots att det var samma ägare då som nu. ”Trädgårdsrevolutionen”, Lennarts uttryck, kom då Hjördis förstod att han önskade flytta till lägenhet, vilket var det sista hon kunde tänka sig att göra.

Sommaren 2006 blev en upplysningstid för en helt okunnig trädgårdsinnehavare, som genom att läsa på och ställa frågor och testa och testa skapade en mycket personlig trädgård. När idén med Slussens Pilgrimsträdgård kom, blev norrsidan perfekta platsen för en egen Pilgrimshörna. Förutom växter har Lennart, ”Two Faces”, Bengt Tonnvik och Birthe Ring bidragit till trädgårdsutsmyckningen av trä, armeringsjärn, sten och fantasifulla lerskulpturer.

På visningen finns tillfälle till att köpa akvarellkort med ledorden och små skulpturer i lera.

Bengt och Ingalills trädgård
En naturlig naturlik trädgård i en stenrik miljö.

Vägbeskrivning: Gamla Riksettan mellan Värnamo och Ljungby. Ca 17 km söder Värnamo, i höjd med Toftaån så tar man in väg mot Rödjan1 och det är det första huset på vänster sida /ca 400m


TIPS!

Vår systerförening Ö-STA bjuder in till trädgårdsdag i Kalmar i samarbete med Studiefrämjandet och Kalmar trädgårdsförening.

Lördag 03 juni 11:00 - 15:00

Plats: Skälbyträdgården Kalmar

Läs mer